Sjuka orättvisor och felprioriteringar

Aftonbladet skriver idag om thailändska bärplockare som kommit till Sverige med ambitionen att jobba ihop pengar till att försörja sina familjer. De har jobbat extremt hårt. Men pengarna de tjänat ihop ska ge dem möjlighet att klara sitt annars tuffa liv som jordbrukare i Thailand.

Problemet är: de får inga pengar. Alls.
Arbetsgivarens företagskonto är nämligen tömt och ägaren Ari Hallikainen är spårlöst försvunnen.

"Suphot har jobbat 14 timmar per dygn, 55 dagar i sträck. Med sig hem har han ett paket Göteborgs mariekex. Men inga pengar.
– Jag är hungrig och kan inte sova, säger han via tolk när Aftonbladet träffar honom på flygplatsen.
Hemma i Thailand väntar hans fru och två barn. En dotter på tre och en 13-årig grabb. Samt en skuld på drygt 80 000 thailändska bath, motsvarande 20 000 svenska kronor. Pengar han lånat för att finansiera resan till Sverige. Framtiden som skuldsatt risbonde i Thailand ser mörk ut. Räntan är 20 procent, säger han och berättar att alla bärplockare lånat pengar av samma person."

Man blir ju alldeles fullständigt förbannad i hela kroppen, från topp till tå, när man läser detta!
Om denna Ari Hallikainen verkligen lurat dessa stackars människor med avsikt, vore det fullständigt på sin plats om man kunde deportera honom till lämpligt sibiriskt fångläger där han fått smaka på 14 timmars hårt kroppsarbete om dagen de närmsta 30 åren. Tyvärr lär det inte hända. Om han överhuvudtaget grips lär det handla om ett par års svensk bekvämlighetsfängelse med möjlighet till förtidsbenådning.

Problemet är att detta utnyttjande av först och främst thailändska och vietnamesiska arbetare sker år efter år i Sverige utan att någonting görs. Det är ju faktiskt rätt långt ifrån alla som kommer till Sverige som har samma fina arbetsmoral som dessa tycks ha. Tyvärr. Sånt engagemang från människor som verkligen vill göra rätt för sig borde man förstås uppmuntra - inte tillåta att de blir fullständigt grundlurade. Dags att omprioritera resurser och engagemang från t.ex. migrationsverket, som ju i andra sammanhang tycks ha närmast oändliga resurser.
Skandal att giriga bärkapitalister kan fortsätta utnyttja fattiga och utsatta människor på detta sätt.

Kanske dags att svenska medier med Aftonbladet i spetsen tar sitt ansvar och verkligen granskar vad man ska göra åt detta återkommande problem, istället för att lägga alla sina resurser på sin politiskt korrekta kampanj "Vi gillar olika".
Och var är demonstranterna?

Aftonbl1Aftonbl2


”De trodde de skulle komma hem med massa pengar, och nu kan de inte ens betala skolavgifterna för sina barn”, säger tolken Thomas Hasser till Aftonbladet.

Kommentarer
Postat av: Madelene

Detta är bedrövlig. Jag blir grinfärdig. Folk måste öppna ögonen!

2010-10-03 @ 20:09:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0