Orättvisor i klädbutiken: kill- och tjejkläder

Ni tjejer, har ni handlat kläder åt en kille nån gång?
Isåfall har ni nog märkt en viss skillnad. Det är rätt stor prisskillnad jämfört med när ni handlar era egna kläder.


Visst, det finns saker som är dyrare för tjejer. (ja, vi vet, smink är jättejättedyrt)
Men när gäller kläder har tjejer verkligen räkmacka. Delvis beror det på att det för tjejer är väldigt socialt accepterat att handla på "budgetbutiker". Tänker då på exempelvis H&M, Gina Tricot, Cubus, BikBok eller till och med Myrorna.
Där köper man utan vidare en helt okej klänning eller ett par byxor för 300 kr. Just nu gäller till och med ett allmänt tjejmode som går ut på att hitta så billiga kläder som möjligt. T.ex. att återvinna mormors gamla kläder kan också vara helrätt för en tjej. 

En kille däremot. Han kan absolut handla kläder billigt på vissa butiker. Men vill han inte att det ska skrika "dålig ekonomi" om sina kläder bör han, i den mån han kan, undvika butiker med budgetstatus. I vissa fall butiker som exempelvis H&M. Men åtminstone, gud förbjude, Dressman. Detta illustreras ganska tydligt genom att tjejavdelningen oftast är minst tre gånger så stor som killavdelningen på budgetjätten H&M.

Det finns helt klart undandag med billiga, stilrätta killkläder. Men märkesfokuseringen på vad som "inte är okej" är utan tvekan mer skarp för det manliga könet.
En helt vanlig skjorta kostar därför killen i normalfallet 600-1200 kr.

Mycket av prisskillnaden beror förstås på att man handlar i olika typer av butiker. Men ibland kan man till och med konstatera att tjejkläderna är billigare än killarnas i samma butik. Det kan tyckas lite märkligt.
Absolut, tjejer shoppar oftare och mer än killar i allmänhet. Men det kan ju också bero på att de får mångdubbelt mer kläder för sina pengar.

Isolerar mig nu i lägenheten och spikar igen fönsterna inför den kvinnliga kritikerstormen som kan blåsa upp. Inlägget har redan retat upp lilla Sandra - även om hon till viss del håller med.
Vad säger ni läsare? Gör er röst hörd!Alternativt erbjudande: Killskjortor - 2 för 1490 :-


Kommentarer
Postat av: Anonym

tjej kläder är oftast billigare då tjej ska följa mode.

och kvaliten är INTE bra kan jag säga.

just därför att man ska följa modet!

2010-06-13 @ 21:22:43
Postat av: L♥

Jag tycker också den frågan du har ! Varför är tjejkläder billigare :/

2010-06-13 @ 21:44:32
URL: http://quiza.blogg.se/
Postat av: L♥

Jag tycker också den frågan du har ! Varför är tjejkläder billigare :/

2010-06-13 @ 21:44:33
URL: http://quiza.blogg.se/
Postat av: Vera

Håller med!

2010-06-13 @ 21:45:44
Postat av: Anna

men sluta ha såna jävla måsten att ni bara ska använda dyrare märken, det är ju helt puckat. handla på H&M och skit i att det inte är något fint märke så blir det billigare.. ni har ju bara er själva att skylla

2010-06-13 @ 21:48:58
Postat av: sandra

Det är ju inte killarnas fel att det är fula kläder på H&M avdelningen för killar, H&M utvecklar ju inte en bra kollektion för killar utan det ser ut som det har gjort i flera år, Skulle dom t ex ta in några desginer som vill designa för H&M MEN så skulle det kanske locka fler kunder, precis som det gör för kvinnor, så som många modehus har valt att göra! t ex så som Jimmy choo hysterin var för många tjejer :)

2010-06-13 @ 21:55:05
URL: http://drosen.blogg.se/
Postat av: Ewe

Nu överdriver du! ;) Det där sitter i huvudet på vad man vill klä sig i för slags kvalitet. Jag och de jag känner anser inte att det är sämre för en kille att handla på tex h&m än en tjej. Jag tycker bara det är sliskigt om killar går ut med att de köper skjortor för 1500spänn. Är det en snygg skjorta man vill visa upp eller att man har lagt ner mycket pengar på den?

2010-06-13 @ 21:56:50
URL: http://pappersplan.blogg.se/
Postat av: sara

Beror ju på kvaliteten på plagget. H&M och alla budgetkedjor har ju rent utav skitkvalitet på sina kläder. Killkläder på H&M kostar lika mycket och har samma kvalitet. Om en tjej handlar märkeskläder så kan ju priset vara betydligt högre än en skjorta för män.

2010-06-13 @ 22:21:56
Postat av: Hanna

Jag personligen tycker att H&M kläder suger! har ingen betydelse om det är barn kläder,tjej kläder,Killkläder. Kvaliten är super kass! Jag handlar endast där till Min dotter eftersom att kläderna är billiga å det blir fort fläckar som inte går bort. ytterst sällan hadlar jag där till mig själv!Sen angående priskillnad på tjejkläder och killkläder. Det beror juh helt på vad det är för plagg. Vissa kläder är jätte dyra på tjejavdelningen om det INTE är divided eller Hm som är märket på kläderna. Samma gäller Killarnas kläder

är där inte Hm på märket bakom ryggen så blir det dyrare! Sen på t.e.x Hanzens där kan ett linne kosta 1000 kr mendans en kjorta på herravdelningen kostar 500kr!

2010-06-14 @ 03:50:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0