Studentfåglarnas ankomst!

Att se tranornas ankomst är ett tydligt tecken på att det blivit vår. I dagarna har jag observerat det kanske tydligaste tecknet på att det hunnit bli juni och sommar. Nötskrikornas ankomst! I tusental! Överallt på stan.

Passa på att lära er lite om arten i den informativa texten nedan!

 
En större flock observerad på Ringvägen, Södermalm. Tid 13:05.

 (*)

Nötskrika
(studentus vulgarus blondinus)
Nötskrikan är en fågel, som hör till familjen kråkfåglar. I vardagligt tal refereras den till som "student".
Arten förekommer under varierande former i stora delar av Europa och världen.

Den svenska nötskrikan har ett högst säsongsbetonat beteende.
Medan den under vinterhalvåret mest gömmer sig i sitt bo och på läroinrättningar vid namn "skolor", blir den vid sommarens antåg extremt synbar. Den skränar, skrålar och åker inte sällan runt på lastbilsflak genom samhällena.

Utseende, läte och fältkännetecken
I juni då fågeln är som synligast är den också mest lättigenkänd. Lättast är att titta efter den karaktäristiska "studentmössan". Artens läte liknar i vissa fall människosläktets. Dock ofta gällare och mer av målbrottskaraktär. Hejaramsor som "Oooh oh oh oh ooooh ooooh!" kan ofta urskiljas ur dess lockrop. 
Honfågeln är oftast mest högjludd i sitt skri, medan hanfågeln ofta känns igen genom sin bara överkropp och hårfjun på överläppen.   

Häckning och fortplantning
Fågeln är ett tydligt flockdjur. En av artens mest egendomliga attribut är dess fortplantningsprocess. Oftast berusar den sig först på alkoholhaltiga drycker, varav cider och billiga mousserande viner är de vanligast förekommande. Efter omfattande krogrundor i samhället inleder den fortplantningsprocessen genom en såkallad "efterfest".

I regel uppvaktar hanen där honfågeln genom ytterliggare tillförsel av alkohol. Hanens uppgift är därefter att locka honan hem till det egna boet. Detta kan ibland underlättas av att hanen kommer från ett välbärgat släktskap där pappafågeln betalar.

Under häckningsperioden uppstår det ibland konflikter mellan rivaliserande hanfåglar. Ett för nötskrikan sedvanligt sätt att markera sitt revir är (stället för urinering som förekommer hos många andra arter) att spruta ut de mousserande vinerna runt sitt tilltänkta jaktområde.

(*) Detta foto lånat av http://blondinbella.se

Kommentarer
Postat av: Anonym

Du vet att det finns en fågel som heter Nötskrika på riktigt va? :P

2010-06-07 @ 17:16:54
Postat av: ilandsmannen

Jarå, klart jag gör!

Förresten vadå...det är ju den jag skrivit om? ;)

2010-06-07 @ 17:22:55
URL: http://ilandsmannen.se
Postat av: Emily

Hahaha sa javla skon!!!

2010-06-09 @ 10:49:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0